ISIRGAN OTUNUN YARARLARI

ısırgan otunun faydaları ve yararları
ISIRGAN OTU
Türkiye'de ısırgan otunun iki türü yetişir. Etkinlik açısından her iki bitki türü de eşittir. Isırgan otu yaprakları, Nisan-Haziran döneminde saplarından sıyrılarak yapraklar toplanır, ısırgan otunun yaprakları gölge ve havadar bir ortamda kurutulduktan sonra ince ince kıyılır ve hava almayan kaplarda saklanır. Günümüzde hemen heryerde bütün aktarlarda ,dükkanlarda hatta marketlerde bile satılan bu mucize bitki insan vücudunun bulunmaz nimetlerindendir.

Isırgan Otunun Başlıca Yararları;

 ISIRGAN OTUNUN YAPRAKLARDAN ELDE EDİLEN ÇAY: Bir tatlı kaşığı ince kıyılmış ısırganotu, orta boy bir su bardagı dolusu kaynar suyla haşlanır , 5-10 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2 bardak yeni demlenmiş çay mutlaka taze yeni demlinmiş olacak aç karnına veya öğün aralarında tatlandırılmadan içilir. Kokusunu veya tadını rahatsız edici bulanlar çaylarına biraz nane ilave edebilirler.

ISIRGAN OTUNUN KÖKLERİNDEN ELDE EDİLEN ÇAY: Bir tatlı kaşığı ince kıyılmış kök, bir su bardağı dolusu soğuk suya eklenir, hafif ısıda kaynama derecesine getirilir, 4-5 dakika kaynadıktan sonra, ateşten indirilip 5-10 dakika demlendirilir ve süzülür. Günde 3 bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan içilir.

ISIRGAN OTUNUN TOHUMUNDAN ELDE EDİLEN ÇAY: Havanda hafifçe ezilmiş bir tatlı kaşığı tohum, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak su ile haşlanır, üstü kapalı olarak 8-10 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-3 bardak taze demlenmiş çay, yemeklerden yarım saat önce soğutulmadan içilir.

ISIRGAN OTUNUN SAÇ BAKIMI VE DÖKÜLMELER İÇİN: Yapraklarından elde edilen ısırgan otunu yarım litre suda kaynadıktan sonra içine bir tutam ısırgan otunun yapraklarını atıp karıştırarak 15 dakika demlemeye bırakılır.Elde edilen soğutulmuş karışımla saçlar güzelce masaj yapılarak bu karışım yedirilir.Bu sayede saçlarınız günden güne parlaklığını kazanıp dökülmeler duracaktır.

Yaprak ve kökleri idrar söktürücü dolayısıyla kandaki zehirli maddeleri uzaklaştırıcıdır.
* Dahilen iştah açıcı ve kanın pıhtılaşmasını ön­leyici etkileri de bildirilmektedir. İdrar söktürücü etkiden kalp yetmezliğinde de faydalanılabilir.
* Zehirli olmayıp, tamamen güvenli olması ona önemli bir avantaj sağlar.
* Yaprakların deride yaptığı tahrişten romatizmal ağrıları gidermek maksadıyla faydalanılır. Taze yapraklar veya bunlardan elde edilen öz cilde sürülür.
* Yaprakların kaynatılmasıyla elde edilen sıvının saç dökülmesini azalttığı öne sürülmektedir. Yine ağır hastalıklar sırasında dökülen saçların çıkışını hızlandırmak için uygulanabilir.
* Isırgan tohumu da romatizmal ağrıları dindirici, idrar söktürücü, müshil, ateş düşürücü, barsak pa­razitlerini öldürücü, cinsel gücü arttırıcı olarak bili­nir.
* Isırgan otu kanser vakalarında da yardımcı te­davi olarak sıklıkla kullanılmaktadır. Ancak bu ko­nuda henüz bilimsel bir çalışma yoktur.

ısırganın yararları

0 yorum:

Yorum Gönder